En blogg om min Albin Cumulus - iWanna som jag köpte våren 2012. iWanna har från 2013 sin hemmahamn på Öckerö och seglas längs västkusten.

söndag 10 mars 2013

Slipjobb

Jag har tänkt byta ut de röda ränderna på skrovsidorna mot mörkblått.
I höstas började jag med den lätta delen då jag med varmluftpistol och slö spackelspade drog loss den övre randen av vinylfolie. Det var gjort på mindre än en timme.


Planen var sedan att endast mattslipa den nedre, målade randen innan jag målade över den med blått.
Den planen ändrades efter att jag pratat med några färghandlare som tyckte det var säkrast att slipa ner färgen helt för ett bra slutresultat. Så helt plötsligt var lite färgduttande i vårsolen ett projekt med en massa slipjobb.

Idag började jag med slipningen och nu finns ingen väg tillbaka så det är bara att bita ihop vilket var extra lätt med minus 3 i luften och en frisk vind från nordost. Jag gjorde klart babordsidan idag och får fortsätta en annan dag då det förhoppningsvis också är lite varmare.

5 kommentarer:

 1. Hej! Intressant med dina ränder, har tänkt göra detsamma med min Albin 78. Vad använde du när du slipade? Våtslip, maskin, grovlek på papper?
  Häls. Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag använde en excenterslip kopplad till dammsugare. Slipade först med 120-papper och sen med 180 och 240.
   Sedan spackling och ännu mera slipning. Spacklet fick jag våtslipa för hand eftersom det av någon anledning bara satte igen slippappret på slipmaskinen. (För kallt när jag spacklade så det inte härdat ordentligt?)

   Ett tips är också att ha någon tålig tejp för att markera det du skall slipa. Jag hade bara tunn vattenlinjetejp tillgänglig och det funkade inte. Maskinen rev sönder tejpen direkt så det slutade med att jag nu har målat randen ca en centimeter bredare än tidigare för att täcka reporna som blev av att jag slipat "utanför".

   Radera
  2. Tackar för tipsen! Använde du gelcoat spackel för att jämna ytan?
   Jag funderar på att göra det till hösten för nu drar det ihop sig till sjösättning. Och fortfarande lite kallt att jobba med spackel och tvåkomp. färg.

   Radera
  3. Jag använde "Gelcoat Filler". Den skall ju ändå målas över så färgnyans var ju inte viktig.

   Radera