En blogg om min Albin Cumulus - iWanna som jag köpte våren 2012. iWanna har från 2013 sin hemmahamn på Öckerö och seglas längs västkusten.

måndag 6 maj 2013

Furlexmontage

Med båten i sjön är det nu bara montage av den nya Furlexen och påmastning innan jag känner mig hyfsat klar för en ny säsong.

Det skall gå att montera rullen nere i ankarboxen, men det är trångt och kommer att bli en del sågande i däck och luckor innan allt är färdigt. Fast det jobbet spar jag tills rullen är på plats.
Efter att ha tankat upp med en Capricciosa så är det bara att köra igång. Jag hade sedan tidigare förberett med att mäta det gamla förstaget och fylla i tabellen i installationsanvisningen, så jag kunde gå direkt på att sätta ihop förstagsprofilerna.
Ca 11 meter profil gick lätt att montera ihop. Det var egentligen bara profilen som skall ner i rullen som trilskades lite.
Efter att ändskyddet skruvats på topprofilen är det dags att mäta wiren. Jag mätte nog 7-8 gånger innan jag jag kände mig säker på var jag skulle sätta kapmarkeringen. Sen var det bara att dra wiren genom profilen och kapa.
Efter kapning och med en kona på wirekärnan återstod bara att skruva ihop terminalen innan de sista delarna på rulldelen kunde monteras.
Mastningen gjordes i ca 10 m/s vind och det var väl egentligen inte en briljant idé att masta på i den vinden, men det gick bra till slut med lite hjälp från ett par som kom till undsättning när masten fick eget liv i vindbyarna.
 
När masten, bom och segel kommit på plats så försvann naturligtvis vinden och vädret blev riktigt behagligt.
På Furlexprojektet återstår nu att såga upp däcket så rullen kan rotera fritt och att leda upp manöverlinan på däck. Jag behöver också montera en bygel i masten för att styra fallet i rätt vinkel, men till det behöver jag en mastkran som jag kan klättra upp i och det finns inte på Mossholmen.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar