En blogg om min Albin Cumulus - iWanna som jag köpte våren 2012. iWanna har från 2013 sin hemmahamn på Öckerö och seglas längs västkusten.

onsdag 6 augusti 2014

Danmark 2014

Haft lite mer paus än vanligt med bloggen. Det har helt enkelt inte funnits varken tid eller lust på sistone, men här kommer en liten uppdatering från årets familjesegling till Danmark under andra halvan av juli.
I år gick resan till Skagen-Saeby-Aasa-Öster Hurup-Bönnerup-Anholt-Träslövsläge-Lerkil-Öckerö. Vi var ute i nästan två veckor och hade loggat ca 250 NM när vi förtöjde på Öckerö igen.
Danmark är ju fint att segla i när man vant sig vid att det är så grunt överallt. Ekolodet visade sällan djupare än fem meter, men så länge man inte hade folk som promenerade framför stäven behövde man inte vara orolig.
Hamnarna är lika fulla som i Bohuslän, men ändå upplever jag dem som trevligare med bättre service och billigare avgifter. Nackdelen är nog bara att det saknas skärgård så det blir ofta ganska långa etapper då man måste ta sig till en riktig hamn.
Fast det finns ju fördelar med det också när man i förpiken har tonåringar som kräver el och Wi-fi för att stå ut med livet.

Tyvärr var kameran mestadels nedpackad eller urladdad så det blev inte så mycket bilder i år, men några fastnade i alla fall. När man skall in till Aasa (Aså) måste man hålla sig mellan bojarna som markerar den 6 meter breda rännan.
När vi gick in i hamnen markerades rännan inte bara av bojarna.
Det var även folk som badade i knädjupt vatten alldeles intill rännan.
Rännan skall visst vara 2 meter djup, men det verkar inte stämma riktigt. Vindön på bilden fastnade ordentligt med bojarna på rätt sida och satt sedan fast minst en timme innan de kom loss.
När vi kastade loss nästa morgon hade jag denna bild på näthinnan när vi försiktigt smög ut mellan pirarmarna. Jag hade fått tipset att hålla mig mot andra sidan av rännan än vad Vindön gjorde, men det hjälpte inte. På bara ett par minuter stötte vi i sandbotten hela fyra(!) gånger, men turligt nog kom vi loss själva varje gång och kunde snart  hissa segel då
 ekolodet visade trygga 4,0. 

När vi gick från Bönnerup till Anholt passerade vi den stora vindkraftsparken som ligger ute i havet.
På bilden ses 3 av de totalt 111 vindsnurrorna.
Silhuetten av Anholt börja också tränga igenom soldiset i fjärran.

Sist vi var på Anholt fanns inte vindkraftsparken som ett staket vid horisonten.

Förra gången var det också sämre väder och inte alls lika mycket båtar som nu. Nu låg det knökat med båt även i yttre bassängen och även många ankarliggare utanför hamnen.

Gummibåtar från några av de 40-50 båtarna som låg till ankars utanför hamnen?

Där någonstans är vår mast.

Badstranden togs över av gummibåtarna på kvällen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar