En blogg om min Albin Cumulus - iWanna som jag köpte våren 2012. iWanna har från 2013 sin hemmahamn på Öckerö och seglas längs västkusten.

fredag 26 februari 2016

Montera peke

Innan sjösättningen 2015 fick jag tid över för att montera peket (Båtsystem HP 65) som blivit liggande i garaget sedan jag köpte det för ett par år sedan.
Hade jag vetat hur bra det skulle bli hade jag gjort det för länge sedan.

Monteringen var enkel, bara att följa anvisningarna. Det som tar mest tid är att mäta in vart hålen för fästena skall vara.
Som vanligt tar jag alldeles för lite bilder, men monteringen gjordes så här:

Jag började med att skruva fast fästena provisoriskt i peket innan jag tog bort teakribborna.


Jag hade förberett med att surra fast ett par plankor i båten som peket kunde hänga i medan jag riktade in och markerade var jag skulle borra. Detta var nog det moment som tog längst tid. Vet inte hur många gånger jag justerade snörena innan jag var nöjd.Ena hålet i fästet döljs dumt nog av peket så jag markerade först med tejp var fästet skulle sitta innan jag demonterade peket och markerade med enbart fästet var hålen skulle borras.
När väl hålen var där och ingen återvändo fanns gick resten ungefär lika lätt som att följa en IKEA-ritning.


Staget satte jag så att det hamnade strax under förstagsfästet.Syns inte här, men teakribborna sågades till så de följer skrovformen.
Avslutningsvis skruvade jag fast fästena till stegen.
2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om detta lilla projekt. Vi ska försöka montera peke på vår Cumulus, 282 Isavind, nu i vår. /Per Isaksson

    SvaraRadera
  2. Lycka till! Är ganska lätt när man väl bestämt sig och borrat hålen :-)

    SvaraRadera