En blogg om min Albin Cumulus - iWanna som jag köpte våren 2012. iWanna har från 2013 sin hemmahamn på Öckerö och seglas längs västkusten.

fredag 26 februari 2016

Nya roderbussningar

Rodret har glappat lite grann ända sedan jag köpte båten. Våren 2015 tänkte jag äntligen göra något åt det och beställde nya bussningar från Albinhallen.
Av gammal vana var jag förberedd på att något, nånstans skulle ställa till bekymmer, men detta gick förvånansvärt lätt. Jobbet gick hur smidigt som helst och var klart på ca en timme.
Möjligen hade lite tid kunnat kapas med ett par extra händer som hjälper till med att lyfta/styra rodret. Nu fick jag istället lägga tid på att palla upp under rodret så att det dels inte skulle falla i backen när sista bulten lossades samt dels inte behöva lyftas så mycket när jag senare skulle montera tillbaka det.

Efter att ha tagit bort de genomgående bultarna och lagt ner rodret på marken kunde jag lätt lyfta bort de nedre beslaget.Den nya bussningen passade perfekt i roderbeslaget, men för att kunna pressa tillbaka beslaget på tappen behövde jag först preparera med lite smörjmedel.
Roderbeslaget tvingades sedan på plats genom att först dra fast det med en tving så hårt som möjligt, vicka beslaget fram och tillbaka, skruva åt tvingen, vicka beslaget osv.Nedre bussningen på plats och och sedan var det bara att lyfta tillbaka rodret och skruva fast.
Ny bussning gjorde verkligen stor skillnad. Inget glapp i rodret och nu kan man t.om släppa rorkulten ibland utan att rodret åker iväg till fullt roderutslag så visst förenklar detta båthanteringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar